Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

Έλληνας

Σε διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσινγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό ενός λαού, εκείνου που θα παρουσιάζει καλύτερα την ψυχολογία του, πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύρια άτομα. Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα.

"Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας",
γράφει ο δικαστής, "ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε το Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε το Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε το Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το '21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παρολίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνείται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε, προσπαθείστε να τον ταξινομήσετε."

Το e-mail το έλαβα σήμερα, και νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρο, με όλα αυτά που βλέπουμε στην επικαιρότητα, αυτές τις μέρες.

4 σχόλια:

Λου είπε...

Ξερεις ποιο ειναι το πιο αστειο φιλεναδα?
Οτι ο Αμερικανος ηταν αρκετα επιεικης....θα μπορουσε να γραψει και χειροτερα....

Ιάκωβος είπε...

Μπα, ποσο χειρότερα; Απλα ηταν ευγενικός. Και είναι αλήθεια τα περισσόερα...
Καλό βράδυ!

harmonica είπε...

Συνήθως αποφεύγω τις γενικεύσεις (τύπου: οι Έλληνες είναι έτσι, οι άντρες είναι έτσι, οι γυναίκες είναι αλλιώς...), αλλά το συγκεκριμένο κείμενο θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει τη συνολική εικόνα των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αλλιώς δεν εξηγείται,τόσα χρόνια λαός και να'μαστε ακόμα σε τέτοια χάλια :Ρ

Εντάξει,δεν είναι τόσο κυνική, απλά σίγουρα υπάρχει δόση αλήθειας εδώ πέρα...

Το καλύτερό μου πάντως είναι το τελευταίο "κι αν μπορείτε, προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε!"

Φιλιά Λου και Ιάκωβε

Λου είπε...

Ελπιζω να 'σαι καλα Αρμονια.....
Μας λειπεις!!!