Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Κουνηθήκαμε!

Διπλή "επίσκεψη" του Εγκέλαδου στην Πάτρα

Δύο σεισμικές δονήσεις λαχτάρησαν την νύχτα της Δευτέρας την Αχαΐα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 22:15 το βράδυ και είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα, και ήταν μεγέθους 5,5 Ρίχτερ. Και οι δύο σεισμοί είχαν επίκεντρο την Χαλανδρίτσα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ενώ και οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Κορινθία καθώς και σε περιοχές της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή της Χαλανδρίτσας είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ωστόσο, στους κόλπους των σεισμολόγων παρουσιάζεται διάσταση απόψεων σχετικά με το φαινόμενο αυτό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Σταυρακάκης, χαρακτήρισε συνηθισμένο το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών, και παράλληλα εκτίμησε ότι με τους δυο σεισμούς ο σεισμικός κύκλος τείνει να κλείσει.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ωστόσο ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε πως ήταν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, και μάλιστα συνέστησε να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Δεν θα έλεγα με βεβαιότητα ότι τελείωσε το φαινόμενο, τόνισε ο κ. Λέκκας, και πρόσθεσε ότι μπορεί να εκδηλωθούν και άλλοι τέτοιοι σεισμοί, ίσως και μεγαλύτεροι, καθώς δεν ξέρουμε τη φύση αυτών των ρηγμάτων.

πηγή: pathfinder news

[Εμείς, τώρα, θα ξανακουνηθουμε - ναι ή όχι???]